Historie

Historie Slager Hoeksma Duathlon Wolvega

Eind jaren tachtig organiseerde fanatiek triatleet en badmeester Jan Echten tussen Kerst en Oud & Nieuw de zogenaamde Training driedaagse zwemmen, hardlopen en race fietsen.

In deze periode ontstond het idee om een Duathlon van hardlopen en zwemmen te gaan organiseren. Dit idee werd omgezet in een actie plan en in 1990 was de 1ste Duathlon in Wolvega een feit. Het inschrijfgeld bedroeg in die tijd drie gulden per deelnemer. En de enige variant was de Individuele klasse van 10 kilometer hardlopen en aansluitend 1 kilometer zwemmen. De opkomst aan de 1ste Duathlon bedroeg 24 mannen en 5 dames. Jan van de Heide en Marion van Rijswijk schreven geschiedenis als winnaar en winnares van deze 1ste Duathlon.

Gezien het grote succes in 1990 besloot de organisatie, bestaande uit Jan Echten, Gosse Hoeksma, Piet van der Duin en Tieme Fieten en een groot aantal vrijwilligers, er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Gosse Hoeksma werd tevens gestrikt als hoofdsponsor met z’n bedrijf Keurslager Hoeksma.

In de jaren daarop werd het evenement georganiseerd tussen Kerst en Oud & Nieuw en aangeduid als de Oudejaars Duathlon. Om het deelnemersveld te doen verhogen werden in 1993 en 1994 twee extra Individuele varianten, onder het noemer Recreatie Duathlon, toegevoegd:
5 kilometer hardlopen & 1 kilometer zwemmen en 3 kilometer hardlopen & 1 kilometer zwemmen. Uiteraard bleef de officiële ‘echte’ wedstrijd de Individuele klasse van 10 kilometer hardlopen en 1 kilometer zwemmen.

Elk jaar werd het evenement na afloop door de organisatie en vrijwilligers geëvalueerd en werden verbeterpunten besproken. Een van de verbeterpunten die tijdens zo’n evaluatie werd besproken als nieuwe richtlijn was: ‘als zwemmers hun laatste baantje moeten zwemmen geef je als teller de zwemmer een tik op de kop, bij de finish twee tikken op de kop.’ Gaandeweg de jaren groeide de Duathlon meer en meer uit tot een sportief, geliefd, gezellig en goed georganiseerd evenement.

Vanwege echte winters tussen Kerst en Oud & Nieuw in de jaren 1998 – 2000 werd de Oudejaars Duathlon verplaatst naar de maand januari: de Nieuwjaars Duathlon.

Sinds 2000 is het ook mogelijk als duo sporters deel te nemen aan de Duathlon. Dit houdt in dat de ene sporter gaat hardlopen en aansluitend zijn of haar duo sporter 1 kilometer zwemt.
Hierdoor zijn er in totaal vier klassen ontstaan: de 5 of 10 kilometer hardlopen en aansluitend 1 kilometer zwemmen als individu of als Duo sporters. Door deze extra klassen werd een bredere doelgroep aangeboord en nam het aantal deelnemers gestaag toe tot gemiddeld 60 sporters.

In 2010 zette Marten Hoeksma de sponsering van zijn vader Gosse voort en werd de continuïteit van het succesvolle evenement geborgd. Sinds 2011 wordt de ‘Keurslager Hoeksma Duathlon Wolvega’ georganiseerd in maart of april.

In 2015 besloot Jan Echten na 25 jaar (!) organisatie het stokje over te dragen aan een nieuwe Duathlon commissie, bestaande uit Rene Deems, Peter van Huizen, Jeroen Buitenhuis, Marten Hoeksma, Anne Fennema en Edwin Hoogesteger.

Deze Duathlon commissie, vol met nieuwe ideeën en enthousiasme, geholpen door een trouwe groep onmisbare vrijwilligers, heeft nog altijd dezelfde doelstelling als de initiators van 1990:
een jaarlijks terugkerend sportief en gezellige Duathlon organiseren voor sporters uit Wolvega e.o.